Az autizmus humoros oldala

kover_ellenor2.jpgPetikénkkel néha nem könnyű az élet, mégis sokszor épp a kritikus helyzetek közepén fakaszt minket nevetésre.

Az autista emberekre jellemző, hogy számukra a kommunikáció más emberek felé nehezített. Hogy dolgukat megkönnyítsék, gyakran máshol - például filmekből - hallott mondatokat vesznek kölcsön a beszélgetésükhöz. Érdekes, hogy ezt teszik azok a nagyon jó értelmi képességű autista gyerekek is (az ún. Asperger szindrómások), akik kis tudós professzornak tűnnek és csak az avatott fülek szűrik ki, hogy a választékos beszédjükben rejtve vannak ilyen panelek. Ezek a szituációk nagyon viccesen sülhetnek el.

Egyszer utaztunk a vonaton Apuka, Peti és én, amikor a vonat a pálya közepén megállt és úgy tűnt, hogy innen egy darabig nem megyünk tovább. Na de meddig? Tudnivaló, hogy az ilyen gyerekek a várakozást is nehezen tűrik, főleg, ha nem tudják, meddig kell várakozniuk. Peti is egyre idegesebb lett, végül dühösen ezt kiabálta: "Azonnal beszélni akarok az igazgatóval!" Aki szokott Thomas, a gőzmozdony meséket nézni, az tudja, hogy a Kövér Ellenőrnek mondta ezt az egyik vonat. Petinek ez az eszköze volt csak, hogy a mérgét kifejezze. 

Mostanában nagyon aranyos, hogy amikor kérdezni akar valamit, így kezdi: "Mondd csak, kedves Anyu..." - ez talán a Maja, a méhecskéből való. Vagy ismét Thomasból: "Szent szeneslapát!"

Egy másik történet, hogy egy bevásároló központban Peti leejtette az innivalóját és az elgurult. Az egyik kedves vásárló hölgy felvette, hogy majd visszaadja neki, de Peti rákiabált: "Hé, azonnal add vissza!" Ilyenkor nem tudjuk, hogy sírjunk, vagy nevessünk, szerencsére inkább az utóbbit szoktuk.

Az is nagyon vicces lehet, ami szintén jellemző az ilyen gyerekekre, hogy tökéletességre törekednek mindenben. Peti ezerszer képes az elejétől újrakezdeni egy történetet, ha valaki megszakítja: tüsszent egyet, megszólal, vagy leesik egy ceruza az asztalról. A nővére rendszeresen froclizza így, amikor Peti mesél (régen kedvence volt a Hamupipőke), és nagyokat nevetgél rajta, hogy soha sincs vége a történetnek, Peti meg egyre mérgesebb lesz. Azt is hozzá kell tenni, hogy sokszor Peti nem is érti, hogy miről szól a történet, csak mint egy kis lejátszó, mondja a magáét.